Riu avall

Riu avall

Recull d’articles (1986-2002)

9,00

Aquest llibre és un recull d’articles d’opinió de l’estudiós vila-rodoní Josep Santesmases, que des de l’any 1986 escriu regularment a la premsa, bàsicament a El Pati i El Punt. En aquest llibre ens ofereix una selecció de gairebé un centenar d’articles publicats fins ara. En general, els escrits dels diaris i setmanaris tenen la virtut de la immediatesa i per aquest motiu alguns d’aquests escrits s’aguanten justet per al dia o per a la setmana però són terriblement indigestos al cap d’un temps. Aquest no és el cas del recull de Riu avall, que sempre aporta la idea generosa, contrastada, amb base de saber el que es diu i amb una opinió fonamentada que fa que la seva lectura ens aboqui directament a la reflexió. Els articles de Riu avall parlen de la vida i de l’acció dels homes, de la cultura, de les festes, de la llengua i del no bilingüisme radical, del treball, del valor de l’aigua, del cooperativisme, del paper de la pagesia, de l’escola, de la política… Tal i com es diu al pròleg del llibre, «retrata la societat començant per la seva, la més propera, i també hi reflecteix una societat plural (…). Una societat, però, que en molts moments el fa rebel·lar per les injustícies que hi veu, pel poder sense deturador i els obtusos manipuladors que creuen tenir-ne, sota la capa de la dictadura disfressada de democràcia.»

Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Opcions de compra

Fitxa tècnica

Autoria
Josep Santesmases i Ollé
Col·lecció
El Tinter, 37
Primera edició
octubre 2002
ISBN
978-84-96035-00-3
Enquadernació
En rústica
Mides
17 x 24 cm
Pàgines:
128
Josep Santesmases
Sobre:

Josep Santesmases i Ollé

Josep Santesmases i Ollé (Vila-rodona, 1951) ha aprofundit en la història moderna i contemporània de Vila-rodona en els llibres: El segle XIX a Vila-rodona (Institut d’Estudis Vallencs, 1984); Els arrendaments municipals del segle XVIII a Vila-rodona. La planificació dels interessos materials i espirituals davant la mort. Testaments de Vila- rodona, segles XVII-XIX (Institut d’Estudis Vallencs, 1995); El cooperativisme agrari a Vila- rodona (1893-1939). Un exemple d’estructuració econòmica, social i política en la Catalunya vitivinícola (Centre d’Estudis del Gaià, 1996); El temps del rector Vicenç Morer. Vilarodona a finals de l’Antic Règim, 1798-1830 (Centre d’Estudis del Gaià, 2007), i Estructures i dinàmiques locals a la segona meitat del segle XVIII. El cas de Vila-rodona (2017). A part, ha publicat nombrosos articles sobre història (de Vila-rodona i l’entorn) i assaig. També, juntament amb Antoni Gavaldà, va escriure el llibre Història econòmico-social de les Cooperatives Agrícoles de Nulles (1917- 1992) (Institut d’Estudis Vallencs, 1993).

En l’àmbit literari ha publicat tres reculls d’articles de premsa, un llibre de prosa poètica il·lustrada per Joan Cunillera, un viatge literari per la part alta del Gaià, tres llibres de poesia, un de poesia il·lustrada per 53 artistes, un llibre de contes, el dietari Els paisatges trobats, guanyador del guardó de literatura memorialística dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló 2017, i Reflexionari. Aforismes i escrits (in)correctes (2019). Ha estat curador del llibre commemoratiu del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona i codirector, amb Enric Pujol i Casademont, del Diccionari biogràfic dels diputats de la Mancomunitat de Catalunya (2019).

És president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, vicepresident de l’Institut Ramon Muntaner i president del Centre d’Estudis del Gaià. Codirigeix les revistes Plecs d’Història Local i La Resclosa, ha dirigit l’edició de les actes de quatre congressos d’història i ha participat en la realització de nombroses exposicions, personals o col·lectives.

Opinions dels lectors

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “Riu avall”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres llibres
Josep Santesmases i Ollé

Altres llibres
Història

Vols subscriure’t a la nostra
Newsletter per rebre les
darreres novetats?

Apunta’t a la comunitat de lectors en llengua catalana on es comparteixen idees, paraules, experiències i emocions

Vols subscriure’t a la nostra Newsletter per rebre les darreres novetats?

Apunta’t a la comunitat de lectors en llengua catalana on es comparteixen idees, paraules, experiències i emocions

Riu avall
Vols subscriure’t a la nostra Newsletter per rebre les darreres novetats?