Màrius Pons Sumalla

Màrius Pons Sumalla

Un cooperativista comunista i controvertit

11,50

Màrius Pons Sumalla ((Arbeca, 1917 – Lleida, 2013), fill d’una família humil del poble, va marxar com a voluntari a la Guerra Civil de 1936. En aquell moment, va allistar- se a la centúria de la columna Macià-Companys. Es va afiliar, l’octubre de 1938, al Partit Comunista i, un cop acabada la guerra i com a testimoni directe del que ell anomenava “l’últim quilòmetre quadrat de l’Espanya Republicana”, va passar per diferents períodes de presó i treballs forçats. Als anys cinquanta va entrar a treballar en una empresa familiar lleidatana, Olis Guiu, que es dedicava a la producció i exportació d’oli d’oliva. L’any 1970, tot i la seva fama de comunista, va ser contractat com a gerent de la Secció d’Olis de la Uteco de Lleida, des d’on va emprendre una tasca intensa a favor del cooperativisme en uns moments en què la realitat del franquisme apaivagava l’esperit d’aquest moviment. Paral·lelament a l’activitat professional i sobretot a partir de la seva jubilació, fou un home prolífic en el món de la premsa i no solament va opinar de cooperativisme, d’agricultura i de mercats interiors i exteriors, sinó que també protagonitzà diferents episodis de la vida política de Ponent. Fins al darrer moment de la seva vida, es definí a si mateix com un comunista pur.

Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Opcions de compra

Fitxa tècnica

Autoria
Teresa Ibars Chimeno
Col·lecció
Cooperativistes Catalans, 25
Primera edició
gener 2015
ISBN
978-84-9034-143-8
Enquadernació
Rústica amb solapes
Mides
17 x 24 cm
Pàgines:
88
Icono Usuario
Sobre:

Teresa Ibars Chimeno

Teresa Ibars Chimeno (Aitona, 1962) és llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i especialista en història moderna. Inicialment, la seva investigació es va encaminar cap als diferents aspectes de la marginalitat a la ciutat de Lleida al segle XVII. La delinqüència a la Lleida del Barroc és el seu primer llibre. Posteriorment, com a conseqüència del seu ofici, ha treballat diferents aspectes de la història contemporània.

És arxivera de la Diputació de Lleida des de l’any 1988 i ha participat en diferents publicacions científiques i de divulgació cultural, com ara la revista Manuscrits; Coneixes la teva ciutat?, de l’Ateneu Popular de Ponent; Lligall, revista d’arxivística de l’Associació d’Arxivers de Catalunya; Archivamos, de l’Asociación de Archiveros de Castilla y León, entre d’altres. Publica habitualment articles d’opinió en la premsa local de Lleida i també és autora de diverses narracions literàries. Participa activament en diferents iniciatives de caire professional, cultural, cívic, polític i sindical.

Recull de Premsa

Veure més

Opinions dels lectors

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “Màrius Pons Sumalla”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres llibres
Teresa Ibars Chimeno
No data was found

Altres llibres
Economia i empresa

Vols subscriure’t a la nostra
Newsletter per rebre les
darreres novetats?

Apunta’t a la comunitat de lectors en llengua catalana on es comparteixen idees, paraules, experiències i emocions

Vols subscriure’t a la nostra Newsletter per rebre les darreres novetats?

Apunta’t a la comunitat de lectors en llengua catalana on es comparteixen idees, paraules, experiències i emocions

Màrius Pons Sumalla
Vols subscriure’t a la nostra Newsletter per rebre les darreres novetats?