Els anys teòrics

Els anys teòrics

Arts, literatura i crítica, 1962-1979

19,00

Els anys teòrics. Arts, literatura i crítica, 1962-1979 analitza dues dècades de la història cultural catalana: específicament literatura i arts —en aquest cas, obrint-se al cinema o les pràctiques conceptuals. És pertinent reunir aquestes disciplines perquè, quan es vol captar la realitat dels temps, cal estar atents a l’emergència de nous corrents i nous interessos, però també a la persistència dels vells. Així, no es poden entendre aquells anys sense la presència influent d’escriptors com Pla o Perucho, i d’artistes consagrats com Tàpies. L’heterogeneïtat i la voluntat reflexiva, teòrica, caracteritza aquella època on conviuen la revolta dels joves i la profunda transformació dels costums i els valors amb l’evolució madurada dels mestres de postguerra. Aquells foren anys d’alliberament, de transformació i de confrontació generacional. També ho van ser de discussió, d’herència, de redescobriment i reactualització, de persistència i de revisió.

Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Opcions de compra

Fitxa tècnica

Edició
Antoni Marí | Alex Mitrani | Narcís Garolera
Col·lecció
El fil d'Ariadna, 113
Primera edició
novembre 2018
ISBN
978-84-17214-52-4
Enquadernació
Rústica amb solapes
Mides
13,8 x 21,3 cm
Pàgines:
336
Sobre:

Narcís Garolera

Filòleg i professor. Ha exercit la docència a les universitats de Barcelona, Autònoma i Pompeu Fabra, de la qual és catedràtic emèrit. Especialista en Verdaguer, n’ha publicat dos volums d’estudis (Sobre Verdaguer. Biografia, literatura, llengua, 1996; Verdaguer. Textos, comentaris, notes, 2004) i edicions crítiques (L’Atlàntida, Canigó, Idil·lis i cants místics, Excursions i viatges, Al cel, Jovenívoles, Poesies juvenils inèdites). És responsable de l’edició crítica de l’obra completa de J. M. de Sagarra, i n’ha publicat dos reculls d’articles (L’ànima de les coses, 2001; El perfum dels dies, 2004). Ha dedicat una atenció especial a la literatura de viatges (L’escriptura itinerant, 1998).
Ha compilat quatre volums d’Anàlisis i comentaris de textos literaris catalans (1982-1985) i dos de Textos literaris catalans. Lectures i interpretacions (1994-1995). Ha estat guardonat amb el premi «Serra d’Or» d’estudis literaris (1993) i amb el premi d’assaig literari Sant Miquel d’Engolasters (1997). Té en curs de publicació una edició crítica d’El quadern gris de Josep Pla.

Sobre:

Antoni Marí

Poeta, assagista i catedràtic de Teoria de l’Art, s’ha especialitzat en l’estudi de les idees estètiques, literàries i musicals de la modernitat. Ha publicat els llibres de poesia El preludi i Un viatge d’hivern (Premi Nacional de Crítica, 1989), els assaigs L’home de geni i Formes de l’individualisme (premis de la Crítica Serra d’Or, 1984 i 1994), La voluntat expressiva (Premi Nacional) i El camí de Vincennes, El vas de plata (Premi Ciutat de Barcelona) i l’antologia del romanticisme alemany El entusiasmo y la quietud.

Sobre:

Alex Mitrani

Comissari d’exposicions i docent. És doctor en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i professor associat a EINA i a la Universitat Pompeu Fabra, on format part del projecte d’investigació «Aproximación a la teoria y crítica de las artes plásticas en Cataluña». És també vicepresident de l’Associació Catalana de Crítics d’Art i col·labora en el comissariat del Centre d’Estudis Catalans de París, Université de la Sorbonne. És conservador al Museu Nacional d’Art de Catalunya i especialista en art de postguerra. Entre moltes altres exposicions ha comissariat «Art a Mataró, 1942-1958. Els anys de la represa» (Museu de Mataró, 2016) o «Joan Brotat. Paraíso melancólico» (Fundación Cristino de Vera, La Laguna, 2018). Recentment ha dirigit el volum Segones avantguardes, de la col·lecció Pintura Catalana (Grup Enciclopèdia, 2020).

Opinions dels lectors

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “Els anys teòrics”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres llibres
Diversos autors

21,00

Altres llibres
Art, fotografia, cinema i música

Vols subscriure’t a la nostra
Newsletter per rebre les
darreres novetats?

Apunta’t a la comunitat de lectors en llengua catalana on es comparteixen idees, paraules, experiències i emocions

Vols subscriure’t a la nostra Newsletter per rebre les darreres novetats?

Apunta’t a la comunitat de lectors en llengua catalana on es comparteixen idees, paraules, experiències i emocions

Els anys teòrics
Vols subscriure’t a la nostra Newsletter per rebre les darreres novetats?