El Temps Viscut

El temps viscut

Entre la història i la memòria

19,30

Entre la història i la memòria

«El que hi ha darrere cada paraula de cadascun dels articles és història en estat pur. La història del poble i de la seva gent. De les persones que mereixen atenció i reflexió. Que sense un Santesmases haurien desaparegut del tot. Pols. Oblit. Hi ha una colla de col·laboracions dedicades a autèntiques «biografies que caminen». […] Un lligam reflexionat entre passat i present, a voltes experimentat des de la melangia i sempre amb un realisme de molta profunditat. Santesmases ens explica mons que es van fonent i altres que ja no hi són.»

Del pròleg de Valentí Gual Vilà

«En definitiva, Santesmases ofereix als lectors el resultat d’una mirada que, home de literatura com és, no és qualsevol mirada sinó que, dominant com domina l’ofici d’escriure, aconsegueix de fixar amb la paraula escrita matisos, detalls, precisions, aspectes que massa sovint passen per alt o ni s’intueixen ni es contemplen en la nostra societat contemporània tan avesada a mirar pantalles que, com deia recentment en una entrevista el filòsof Ferran Sáez Mateu, «pot arribar a pensar que el món torna a ser pla com a l’Edat Mitjana».

Del pròleg de Fina Anglès Soronellas

«L’antropòleg i teòleg Lluís Duch, en un dels seus darrers llibres, escrivia: «Els humans, individualment i col·lectivament, sempre compartim la memòria i l’oblit o, potser millor, la inevitable tensió que hi ha entre tots dos». Escriure pouant en les fondàries de la memòria personal comporta acceptar la tensió existent entre allò que creiem recordar fidedignament i les ombres que condueixen a l’oblit.»

De la introducció de Josep Santesmases i Ollé

Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Opcions de compra

Fitxa tècnica

Autoria
Josep Santesmases i Ollé
Gènere
Col·lecció
La Plaça dels Arbres, 3
Primera edició
gener 2021
ISBN
978-84-1356-012-0
Enquadernació
Rústica amb solapes
Mides
17 x 24 cm
Pàgines:
296
Josep Santesmases
Sobre:

Josep Santesmases i Ollé

Josep Santesmases i Ollé (Vila-rodona, 1951) ha aprofundit en la història moderna i contemporània de Vila-rodona en els llibres: El segle XIX a Vila-rodona (Institut d’Estudis Vallencs, 1984); Els arrendaments municipals del segle XVIII a Vila-rodona. La planificació dels interessos materials i espirituals davant la mort. Testaments de Vila- rodona, segles XVII-XIX (Institut d’Estudis Vallencs, 1995); El cooperativisme agrari a Vila- rodona (1893-1939). Un exemple d’estructuració econòmica, social i política en la Catalunya vitivinícola (Centre d’Estudis del Gaià, 1996); El temps del rector Vicenç Morer. Vilarodona a finals de l’Antic Règim, 1798-1830 (Centre d’Estudis del Gaià, 2007), i Estructures i dinàmiques locals a la segona meitat del segle XVIII. El cas de Vila-rodona (2017). A part, ha publicat nombrosos articles sobre història (de Vila-rodona i l’entorn) i assaig. També, juntament amb Antoni Gavaldà, va escriure el llibre Història econòmico-social de les Cooperatives Agrícoles de Nulles (1917- 1992) (Institut d’Estudis Vallencs, 1993).

En l’àmbit literari ha publicat tres reculls d’articles de premsa, un llibre de prosa poètica il·lustrada per Joan Cunillera, un viatge literari per la part alta del Gaià, tres llibres de poesia, un de poesia il·lustrada per 53 artistes, un llibre de contes, el dietari Els paisatges trobats, guanyador del guardó de literatura memorialística dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló 2017, i Reflexionari. Aforismes i escrits (in)correctes (2019). Ha estat curador del llibre commemoratiu del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona i codirector, amb Enric Pujol i Casademont, del Diccionari biogràfic dels diputats de la Mancomunitat de Catalunya (2019).

És president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, vicepresident de l’Institut Ramon Muntaner i president del Centre d’Estudis del Gaià. Codirigeix les revistes Plecs d’Història Local i La Resclosa, ha dirigit l’edició de les actes de quatre congressos d’història i ha participat en la realització de nombroses exposicions, personals o col·lectives.

Recull de Premsa

“Un repàs a la història i memòria de Vila-rodona”  Entrevista Diari de Tarragona – 20/02/2021

“Històries del món rural camp-tarragoní”  Catalunya cristiana – 28-03-2021

Veure més

Opinions dels lectors

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “El temps viscut”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres llibres
Josep Santesmases i Ollé

Altres llibres
Història

Vols subscriure’t a la nostra
Newsletter per rebre les
darreres novetats?

Apunta’t a la comunitat de lectors en llengua catalana on es comparteixen idees, paraules, experiències i emocions

Vols subscriure’t a la nostra Newsletter per rebre les darreres novetats?

Apunta’t a la comunitat de lectors en llengua catalana on es comparteixen idees, paraules, experiències i emocions

El temps viscut
Vols subscriure’t a la nostra Newsletter per rebre les darreres novetats?