El mestratge de La Sang de Tarragona. Història d’una confraria 1545-2020

El mestratge de La Sang de Tarragona. Història d’una confraria 1545-2020

27,00

La confraria i després congregació de la Sang de Tarragona, fundada el 1545 pels espardenyers i esparters, assoleix la xifra rodona dels 475 anys de vida. És una de les associacions de major trajectòria històrica no sols a Catalunya sinó a Europa. Aquest llibre analitza les claus de l’èxit de la seva pervivència.

L’entitat ha tingut la capacitat per, mantenint-se fidel al seu origen d’esforç comunitari i suport als associats i als desfavorits, haver-se sabut adaptar a les circumstàncies canviants de la història, avui vista com d’èxit, en què no han faltat pàgines doloroses, tràgiques, prohibicions, clandestinitats i conflictes.

També s’ha valgut d’una capacitat de relació, intensament estreta, amb la societat tarragonina des d’un espai de referència en l’imaginari ciutadà, la preexistent església de Santa Maria de Natzaret des del segle XII a la plaça del Rei, i d’un acte cabdal del calendari anual, la processó de la Sang, segles després rebatejada com del Sant Enterrament i ara d’interès patrimonial d’àmbit nacional.

Els penitents, els misteris, els armats i la llum de les atxes reneixen any rere any per convertir Tarragona en la Jerusalem antiga. És la força d’un projecte de pietat popular que transcendeix, supera i situa en segon pla els lideratges personals. Els confrares i les confraresses han estat al servei de la Sang, un referent que ha permès la identificació clara amb una manera de fer i amb uns valors positius, basats en els sentiments i les necessitats de la societat tarragonina.

Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Opcions de compra

Fitxa tècnica

Autoria
Jordi Bertran Luengo
Gènere
Col·lecció
Altres,
Primera edició
desembre 2020
ISBN
978-84-1356-000-7
Enquadernació
Tapa dura
Mides
21 x 29,7 cm
Pàgines:
224
Jordi-Bertran
Sobre:

Jordi Bertran Luengo

(Tarragona, 1966) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Des de 1985 exerceix com a gestor cultural. Des de 2016 és professor de la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona, on ensenya patrimoni material i immaterial al Màster Erasmus Mundus en Innovació en Enoturisme, i és membre dels projectes de recerca internacional «Literatura, Art i Representació a la llarga edat mitjana » del Grup LAiREM, i «Traces i figures de la dansa a la llarga edat mitjana; corpus iconogràfic, textual i etnogràfic a la península Ibèrica i la seva projecció llatinoamericana », del Grup ICONODANSA-DANAEM. Ha estat professor dels Postgraus de gestió de la cultura popular (Universitat Ramon Llull) i de gestió cultural (Girona i URV); del Màster de llengua, literatura i cultura catalanes (URV), així com codirector acadèmic del Postgrau en gestió pública del patrimoni cultural local (URV · Universitat Autònoma de Barcelona · ACMC). Ha escrit un considerable nombre d’obres sobre cultura i festes patrimonials. De Setmana Santa, destaquen la dels Armats de la Sang de Tarragona, pels 250 anys; les processons de Verges i Besalú, i la Passió d’Olesa (Lunwerg); la polifonia de la Passió a Sardenya, Còrsega i Sicília (Universitat Pompeu Fabra); personatges bíblics a Espanya (Universitat de València); i Setmanes Santes de Sevilla, Múrcia, el Baix Aragó i Puente Genil (revista Fiestacultura). Des de 2013 analitza la de Tarragona al Diari de Tarragona, i des de 2016 a Canal Reus TV la de Reus i altres localitats.

Recull de Premsa

Veure més

Opinions dels lectors

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “El mestratge de La Sang de Tarragona. Història d’una confraria 1545-2020”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres llibres
Jordi Bertran Luengo
No data was found

Altres llibres
Història

Vols subscriure’t a la nostra
Newsletter per rebre les
darreres novetats?

Apunta’t a la comunitat de lectors en llengua catalana on es comparteixen idees, paraules, experiències i emocions

Vols subscriure’t a la nostra Newsletter per rebre les darreres novetats?

Apunta’t a la comunitat de lectors en llengua catalana on es comparteixen idees, paraules, experiències i emocions

El mestratge de La Sang de Tarragona. Història d’una confraria 1545-2020
Vols subscriure’t a la nostra Newsletter per rebre les darreres novetats?