Josep Santesmases i Ollé

Josep Santesmases i Ollé

Josep Santesmases

Josep Santesmases i Ollé

Josep Santesmases i Ollé (Vila-rodona, 1951) ha aprofundit en la història moderna i contemporània de Vila-rodona en els llibres: El segle XIX a Vila-rodona (Institut d’Estudis Vallencs, 1984); Els arrendaments municipals del segle XVIII a Vila-rodona. La planificació dels interessos materials i espirituals davant la mort. Testaments de Vila- rodona, segles XVII-XIX (Institut d’Estudis Vallencs, 1995); El cooperativisme agrari a Vila- rodona (1893-1939). Un exemple d’estructuració econòmica, social i política en la Catalunya vitivinícola (Centre d’Estudis del Gaià, 1996); El temps del rector Vicenç Morer. Vilarodona a finals de l’Antic Règim, 1798-1830 (Centre d’Estudis del Gaià, 2007), i Estructures i dinàmiques locals a la segona meitat del segle XVIII. El cas de Vila-rodona (2017). A part, ha publicat nombrosos articles sobre història (de Vila-rodona i l’entorn) i assaig. També, juntament amb Antoni Gavaldà, va escriure el llibre Història econòmico-social de les Cooperatives Agrícoles de Nulles (1917- 1992) (Institut d’Estudis Vallencs, 1993).

En l’àmbit literari ha publicat tres reculls d’articles de premsa, un llibre de prosa poètica il·lustrada per Joan Cunillera, un viatge literari per la part alta del Gaià, tres llibres de poesia, un de poesia il·lustrada per 53 artistes, un llibre de contes, el dietari Els paisatges trobats, guanyador del guardó de literatura memorialística dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló 2017, i Reflexionari. Aforismes i escrits (in)correctes (2019). Ha estat curador del llibre commemoratiu del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona i codirector, amb Enric Pujol i Casademont, del Diccionari biogràfic dels diputats de la Mancomunitat de Catalunya (2019).

És president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, vicepresident de l’Institut Ramon Muntaner i president del Centre d’Estudis del Gaià. Codirigeix les revistes Plecs d’Història Local i La Resclosa, ha dirigit l’edició de les actes de quatre congressos d’història i ha participat en la realització de nombroses exposicions, personals o col·lectives.

Últims llibres
Josep Santesmases i Ollé

Vols subscriure’t a la nostra Newsletter per rebre les darreres novetats?