Abril florit

Abril florit

[Herbes de muntanya i del pla]

19,80

Abril florit és l’onzè llibre de Celdoni Fonoll de versos sobre la natura i el tercer de plantes, amb cinquanta-sis espècies dels Països Catalans i alguna de fora. A més dels versos, el llibre conté, com els altres llibres naturalístics del mateix autor, fotografies de totes les plantes versificades, fetes sobretot per Josep M. Panareda, Isaac Fonoll i Lloll Bertran; cinc partitures de cançons transcrites per Isaac Fonoll i un annex, referit a les plantes del llibre, amb cultura popular, literatura i notes botàniques, fet per Celdoni Fonoll. Fins ara Fonoll ha versificat 580 espècies diferents d’animals i plantes: 212 ocells, 171 herbes, arbusts i lianes, 55 arbres, 50 bolets, 34 mamífers i 58 entre peixos, amfibis, rèptils, aràcnids, mol·luscs, crustacis i insectes. Els onze volums de la seva poesia naturalística constitueixen una obra insòlita, extensa i única.

Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Opcions de compra

Fitxa tècnica

Autoria
Celdoni Fonoll i Casanoves
Col·lecció
Altres natura,
Primera edició
març 2012
ISBN
978-84-15456-27-8
Enquadernació
En rústica
Mides
17 x 24 cm
Pàgines:
192
Icono Usuario
Sobre:

Celdoni Fonoll i Casanoves

L’actriu, cantant i show-woman Lloll Bertran és un dels personatges més populars i, sens dubte, l’actriu més polifacètica de Catalunya. En teatre, ha representat diverses obres d’autor i també ha muntat espectacles propis. Però el que l’ha feta autènticament popular són els seus xous a la televisió, on ha demostrat la seva gran capacitat interpretativa, creant personatges, fent tota classe d’esquetxos i unes paròdies musicals absolutament impactants. També ha fet cinema, publicitat i ràdio. Ha publicat, junt amb Antoni Bassas i Xavier Bosch, el llibre “Estimat diari” (1996), del seu personatge Vanessa, i els discos “Paròdies musicals de la Lloll” (1995) i “Quin món de mones!” (2005). També va dirigir i realitzar el seu xou setmanal a Catalunya Ràdio, “Quin món de mones!”, que ha donà peu al disc del mateix títol i a aquest llibre.

Celdoni Fonoll és cantant, recitador, poeta i músic. Però, sobretot, ha estat i és un bon difusor de la poesia als Països Catalans. Ha fet molts recitals i ha publicat 11 discs i 28 llibres. 

Dels discs cal destacar Recital 1000 (1984), Mercat de Calaf (1991), Aigua secreta (1992), Cançons de l’amor que tinc (1997) i, sobretot, el doble CD Antologia (PICAP, 2008).

Entre els llibres destaquen les antologies “La poesia al carrer” (1977), “La poesia a l’escola” (1977-1987, deu edicions amb 175.000 exemplars), “Nou segles de poesia als Països Catalans” (1986) i “Versos diversos” d’El matí de Catalunya Ràdio (1996).

Ha publicat llibres de versos humorístics, satírics, eròtics, amorosos, patriòtics: “Trempant t’empaito” (1993), “Versos perversos” (1995), “Tocat d’amor” (1997), “Amor de lluny” (1998), “Versos dispersos” (2001), “Quin món de mones!” (2006, amb Lloll Bertran), “Obscenitats i tendreses” (2009) i “69 [Antologia eròtica]” (2011).

L’any 2000 inicia la publicació de la seva poesia naturalística, una obra insòlita, extensa i única: “Veus d’ocells” (2000), “60 ocells” (2002) —d’aquests dos llibres, ja exhaurits, se n’han venut 11.000 exemplars—, “Bones herbes” (2004), “Aucells” (2006), “Fascinants bolets” (2006), “Arbres dels nostres paisatges” (2007), “Mamífers peluts [Del llop a la musaranya]” (2008), “Herbes amigues” (2009), “Bèsties i bestioles [Peixos de riu, amfibis, rèptils, insectes…]” (2010), “Veus d’ocells/Bells ocells” (2011) i “Abril florit [Herbes de muntanya i del pla]” (2012).

Ha rebut els premis següents: Premi discogràfic de la Generalitat de Catalunya pel disc Recital 1000 (1984); Èxit d’Or Català per la cançó “Cor càtar” del disc Enllà del temps (1989); Creu de Sant Jordi (1990); Premi al Compromís Cultural, Òmnium Cultural Anoia (2005); Ametlla de plata a la trajectòria professional, Ajuntament de Vilagrassa (2006); Amic de l’any (2007), juntament amb Lloll Bertran, de l’associació barcelonina Amics de la ciutat. www.celdonifonoll.cat

Abril florit

Recull de Premsa

Comentaris sobre l’obra de Celdoni Fonoll:

“…us convido a llegir-lo detingudament, bo i fruint d’aquesta llengua tan bonica que gasta en Celdoni, i a intentar de pescar-hi les picades d’ullet que tot sovint ens hi fa.”
Laia Noguera i Clofent, del pròleg a “60 ocells” (2002)

“En Celdoni Fonoll s’ha convertit, molt merescudament, en el poeta de la biodiversitat.”
Jordi Sargatal, del pròleg a “Mamífers peluts” (2008)

“Quina meravella de llibre!
Aquest país no es pot acabar així com així, sempre que algú sigui com vós, amic, i faci el que feu i el que heu fet. Us agraeixo molt de tenir-lo, de llegir-lo a poc a poc
i com a mestre d’escola (rejubilat) em deleixo de pensar en el partit que se’n pot treure!
Quina estimació hi ha aquí dins i quina saviesa!
Ni aquest idioma que té nom —i quins noms!— per tot, ni aquesta Terra que estimem tant i que té —encara!— botànica poètica i poesia floreixent, no ens poden prendre!”
Joan Triadú, arran del llibre “Herbes amigues” (2009)

“…la teva inspirada i singular obra no té parió en les nostres lletres ni, tampoc, en les europees. Fins i tot gosaria afirmar que no hi ha cap poeta d’aquest planeta que glossi la natura com ho fas tu.”
Joaquim Maluquer Sostres, arran del llibre “Bèsties i bestioles” (2010)

 

Recull de premsa:

“Abril florit”, de Celdoni Fonoll, aplega poemes sobre més de cinquanta espècies de plantes dels Països Catalans i de fora (Sala de premsa de Cossetània)

Abril florit, de Celdoni Fonoll (Jesús M. Tibau / blog Tens un racó dalt del món)

Herbes de muntanya i del pla (blog Amics Arbres – Arbres Amics)

Abril florit (The Secret La revista)

Cotxa fumada i Papallona llimonera, d’en Celdoni Fonoll (blog Natura Urbana)

Celebrem Sant Jordi! (blog Natura Urbana)

El programa El Medi Ambient, de TV3, va parlar sobre el llibre “Abril florit”, de Celdoni Fonoll

Presentació del llibre Abril florit

Recital Abril florit (primera part)

Recital Abril florit (segona part)

Celdoni Fonoll, ‘Abril florit’ (diari Vilaweb)

Celdoni Fonoll, natura en vers (vídeo de la presentació i entrevista / diari Vilaweb)

Versificar la natura, naturalitzar els versos (David Bueno / diari El Punt Avui)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veure més

Opinions dels lectors

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “Abril florit”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Altres llibres
Celdoni Fonoll i Casanoves

Altres llibres
Art, fotografia, cinema i música

Vols subscriure’t a la nostra
Newsletter per rebre les
darreres novetats?

Apunta’t a la comunitat de lectors en llengua catalana on es comparteixen idees, paraules, experiències i emocions

Vols subscriure’t a la nostra Newsletter per rebre les darreres novetats?

Apunta’t a la comunitat de lectors en llengua catalana on es comparteixen idees, paraules, experiències i emocions

Abril florit
Vols subscriure’t a la nostra Newsletter per rebre les darreres novetats?